De verandering van een simpel detail kan het interieur al een hele andere uitstraling geven. Maar weet je ook wat er veranderd moet worden om een chaotisch interieur om te toveren tot een ruim en georganiseerd huis dat rust uitstraalt? Het blijkt dat veel mensen dezelfde fouten maken bij het inrichten van het huis. Lees onderstaande tips, vermijd de fouten en je zult alleen nog maar tevreden zijn met het resultaat.
Te veel is nooit goed
Bij de aankoop van een nieuw huis, is er een zee van ruimte voor het plaatsen van meubels en leuke accessoires. Maar in de loop van de jaren hebben veel mooie open ruimtes zich laten omtoveren tot een soort van marktplaats. Een ruimte die volledig is gevuld met een verzameling aangekochte meubelstukken, schilderijen en accessoires. Muren zijn nog amper zichtbaar en looppaden zijn gecreëerd tussen alle meubels door.
Meubilair is in de eerste plaats bedoeld als functioneel onderdeel van het huis. Meubels moeten daarnaast passen in de ruimte qua grootte en dienen daadwerkelijk te worden gebruikt Wanneer je kampt met een te volle woonkamer, begin dan met het wegnemen van een enkel meubelstuk. Zie of dit verschil maakt. Ga zo door totdat je in de ruimte de rust weer hebt gevonden die je zocht. Soms kan een kleine wijziging al een groot verschil maken. Zeker wanneer je probeert om je huis te verkopen, dan zijn ruimte en rust een voorwaarde.
Verzamel en beoordeel al je prullaria
Of het nu gaat over een opgeruimde kledingkast, een opgeruimde keuken of simpelweg een opgeruimd huis. Er geldt altijd: less is more. Het is namelijk de balans die je zoekt om rust en eenheid te creëren die ook mentaal voor kalmte zorgt. Prullaria, ofwel spullen die feitelijk onnodig zijn, zorgen voor onrust en afleiding. Er heerst wanorde, waardoor een huis als snel vol en onopgeruimd aandoet. Wil je graag aan de slag met al jouw kleine prullen, maak dan een verdeling.
Kies tussen prullen met waarde, prullen die nodig zijn en prullen waar je absoluut zonder kunt. Wanneer je deze laatste groep spullen al eens weg neemt, dan komt er direct meer ruimte vrij.
Mocht je nog steeds niet het gevoel van rust gevonden hebben, maak dan opnieuw een verdeling. Mogelijk denk je bij de tweede selectie toch anders over de werkelijke waarde van spullen.
Zorg voor goede verlichting
Verlichting in een huis maakt of breekt de sfeer en het rustgevende gevoel. Het is daarom de belangrijkste factor, maar tegelijk ook een moeilijke factor. Een eerste makkelijke stap is het daglicht volledig tot zijn recht te laten komen. Zorg dus dat er geen gordijnen of grote meubels onnodig het daglicht wegnemen. Het kan ook zo zijn dat jouw huis niet is ontworpen met grote ramen. In dat geval kun je meer ruimte creëren door het plaatsen van een spiegel in de buurt van het raam. Zo kan het weinige daglicht weerkaatst worden door de spiegel. Houd je niet van spiegels? Gebruik dan decoratie gemaakt van materiaal dat het licht weerkaatst.
Uiteraard is naast daglicht ook het kunstlicht van belang. Buiten het feit dat iedere ruimte minstens één lichtpunt nodig heeft, is tevens het soort licht belangrijk. Afhankelijk van de functie van iedere ruimte kan het kunstlicht hierop worden aangepast. De sterkte van de lampen is belangrijk, maar ook de kleur van het licht. Indirect licht kan zorgen voor een prettige sfeer in huis en dimmers maken lampen multifunctioneel.
Eerst de kleur op de muren, dan de meubels
De kleur op de muren geeft de inrichting sfeer. Je kunt hierop vervolgens de kleur van de meubels aanpassen. Net als de kleur van de gordijnen of het tapijt. Is je huis al voorzien van meubels en gordijnen en wens je toch een rustigere sfeer in huis? Draai het dan om en kijk welke kleur op de muren je kunt veranderen om de sfeer te krijgen waarnaar je op zoek bent. Een kleurenpalet kan enorm helpen om de beste combinatie te maken. Bekijk ook alle kleuren, zowel van meubels als van verf, in dag- en in kunstlicht. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.
Wat is jouw eyecatcher?
Een veel gemaakte fout is het laten ontbreken van een eyecatcher. Het is een belangrijk item in een ruimte dat de functie weergeeft en richting geeft. Het is een punt waar mensen direct naar kijken wanneer ze een ruimte binnenkomen. Het hoeft niet groot en opvallend te zijn, maar het mag natuurlijk wel. Tevens vind je in grote ruimtes vaak meerdere blikvangers. Denk bijvoorbeeld aan een grote TV, een piano, een prachtig schilderij of een uniek meubelstuk. Een goede inrichting is opgebouwd rondom deze blikvanger. Zo creëer je een evenwicht, ruimtelijkheid en een goed doordacht interieur.
Je ramen mogen er zijn
Een veel gemaakte fout bij het ophangen van de gordijnroede is de hoogte waarop deze wordt bevestigd. Veel mensen hangen de roede net boven het kozijn en benutten de ruimte niet die erboven over blijft. Laag hangende gordijnen maken de ruimte minder hoog. Met een beklemmend gevoel tot gevolg. Ook lijken de ramen hierdoor kleiner. De tip is dus om gordijnrails zo hoog mogelijk op te hangen. Zo behoud je het maximale gevoel van ruimte in je huis.
Koop niet zonder budget
Het is zo aantrekkelijk om te willen veranderen in je interieur. Vooral wanneer je eenmaal het besluit hebt genomen om je huis op te frissen. Dan is de drang om nieuwe meubels of accessoires aan te schaffen groot. Toch geeft het geen rust, wanneer je niet goed hebt nagedacht over het budget. Bepaal daarom van tevoren hoeveel je verantwoord kunt uitgeven en aan welke soort items. Zorg dat je de afmetingen kent en dat je weet naar welke kleur je op zoek gaat. Alleen wanneer je het hele plan kloppend hebt, kun je met een gerust hart een mooie nieuwe aankoop doen. Een aankoop die een aanwinst zal zijn voor je interieur en waaraan je nog lang veel plezier zult beleven.
Of lees meer tips over het inrichten van je huis.