Bewuster leven en keuzes maken die daarbij passen is aan de orde van de dag. Qua voeding wordt hier al goed op ingespeeld. Maar wanneer het aankomt op kleding, dan is het een ander verhaal. De kledingsector is net als de voedingssector toe aan verandering. Productieprocessen laten te grote sporen achter in het milieu en blijken niet goed te zijn voor mens en klimaat. In hoog tempo worden nieuwe collecties gemaakt. Een ontwikkeling die leidt tot overconsumptie. De wijze en de snelheid waarop mensen kleding kopen, het zogenaamde shopgedrag, houdt de overconsumptie in stand. Toch is kleding kopen ook een fijne bezigheid en dat moet vooral zo blijven. Kleding kopen geeft een goed gevoel, naast dat het wegens slijtage ook noodzakelijk is.
Om over te gaan op duurzaamheid is het de kunst om het suffe imago van duurzame kleding te vergeten. Maar ook het stoffige imago van tweedehands meubels kopen. De huidige duurzame kledinglijnen zijn steeds kleurrijker en moderner geworden. Het is alleen nog een kwestie van het veranderen van je eigen koop gewoontes. En een goede manier om dat te doen is: maak duurzaam winkelen leuk. Om je hierbij te helpen, hebben we de beste tips voor je op een rij gezet.
Start bij de kledingkast
De bekende opruim goeroes van deze tijd laten je alle kleding uit je kledingkast neerleggen op een stapel. Het kan je zomaar behoorlijk verrassen hoeveel kleding je daadwerkelijk hebt. De meest logische stap is om te bekijken welke kleding nog past. Alles dat veel te groot of veel te klein is, mag de garderobe verlaten. Bekijk daarna al je kledingstukken apart en bepaal welke je echt mooi vindt. Of waar je je gelukkig bij voelt. Op deze manier komt er ruimte en overzicht. Zowel in je kledingkast als in je hoofd. Ga na deze eerste stap ook niet direct over tot het opnieuw kopen van kleding, maar combineer en gebruik de kleding die er is. Zo zet je de eerste belangrijke stap naar duurzamer shoppen.
Bepaal je eigen stijl
Het is goed om te weten wat jouw eigen stijl precies is. De modeontwerpers spiegelen een mode voor die heel divers is. En wat het ene seizoen nog kan, blijkt het andere seizoen een complete not-done. Duurzaamheid begint bij het vaststellen van een eigen kledingstijl. Een stijl die niet ieder seizoen volledig wijzigt en waarbij je kledingstukken dus steeds opnieuw kunt combineren. Zo is het goed om basis artikelen te kopen die echt bij jou passen. Combineer hierbij enkele broeken, rokken en leuke truitjes of blouses. Het is ook handig om setjes te maken, zodat je minder snel in de verleiding komt om toch maar iets nieuws te kopen. Duurzaamheid heeft alles te maken met stilstaan bij wat echt bij jou past.
Maak je garderobe overzichtelijk
Ken je dat moment in de ochtend dat je echt niet weet wat je aan moet trekken? Dat je blijft twijfelen, terwijl je weet dat je weg moet? Dit soort momenten kent iedereen wel. Het is alleen de kunst om je kledingkast zo in te richten dat je ready-to-go bent. Het is namelijk geen kwestie van te weinig kleding in je kast, maar door de chaos kun je niet meer kiezen. Het is dus absoluut een goede tip om alvast setjes klaar te hangen in je kast. Zo hoef je alleen maar na te denken over het soort setje dat je wilt dragen. Jet hoeft geen losse onderdelen meer samen te stellen. Dat geeft rust en duidelijkheid bij de start van de dag.
Ga voor de eyecatchers
Duurzaam winkelen, gaat over kwaliteit boven kwantiteit. Het gaat over bewust investeren. Het is dus vrij logisch om te gaan winkelen voor artikelen die daadwerkelijk gezien mogen worden. Ga op zoek naar die ene mooie tas of een bijzonder kledingstuk waar je trots op zult zijn. Want wanneer je iets met trots hebt gekocht, zal je het ook vaak dragen. Let hierbij wel op dat het geen seizoenartikelen zijn. Dit maakt het direct minder duurzaam, aangezien je het waarschijnlijk alleen dat ene seizoen zult dragen.
Investeer dus in kwalitatief goed materiaal, dat lang meegaat en waardoor je op de lange termijn geld bespaart. Een pluspunt van duurzaam shoppen kan zijn dat je kleding merken ontdekt die je nog niet kende. Het zijn merken die kleding verkopen met in de labels de kreten eco, bio of conscious. Ook stoffen gemaakt van bamboe en kleding met prints worden langzaamaan de trend. En eerlijk is eerlijk, duurzame stoffen zijn vaak nog zachter dan de reguliere stoffen.
Tweedehands is niet meteen vies en oud
Wanneer je gaat voor duurzaam met een beperkte beurs, dan zijn ook hier voldoende mogelijkheden. Zo verkopen veel mensen kleding die nog nooit is gedragen, maar dan voor een kleine prijs. Duurzaamheid is kleding kopen van duurzame stoffen, maar is ook meedoen aan consuminderen. Ga dus gericht op zoek naar koopjes en help het milieu. Want elke kleine stap is er een die telt!
Duurzaamheid is kleding met een verhaal
Heb je al eens nagedacht over kleding die zelf is gemaakt? Een door moeder of vriendin speciaal voor jou op maat gebreide trui of gehaakte sjaal. Of die ene bijzondere handgemaakte leren tas die uniek is in zijn soort? Misschien denk je er serieus over om te kiezen voor vakmanschap. Probeer het een keer en kies voor een item dat met aandacht en heel veel liefde is geproduceerd. Je zult de mooiste winkeltjes tegenkomen en inspirerende verhalen horen. Of vergelijk de mooiste duurzame kledingmerken online. Met een gevoel van voldoening en dankbaarheid zal je naar huis gaan. En dat gevoel is onbetaalbaar!
Wees dus trots
Als je werkelijk kiest voor vakmanschap en liefde voor het vak, werkuren en creativiteit wilt belonen. Ga dan opzoek naar de kleine ondernemers. Laat de grote filialen even links liggen en kies voor de kleine steegjes. De gezellige etalages waar met trots wordt uitgestald wat met zoveel liefde is gemaakt. Maar niet alleen de unieke exemplaren zal je met trots dragen. Elke stap die je zet om mee te helpen aan een beter milieu telt. En elk kledingstuk dat je met aandacht voor duurzaamheid aanschaft, zal je zonder twijfel met trots dragen.