Zodra je hebt besloten om je huis opnieuw te gaan inrichten, begint het creatieve proces. Want welke kleuren ga je gebruiken, welk soort meubels zijn jouw smaak, welk materiaal heeft je voorkeur en welke sfeer wil je creƫren. Daarbij is het te besteden budget ook niet onbelangrijk. Als je al deze factoren hebt vastgesteld, dan kun je meubels kopen.
Het kan zijn dat je helemaal opnieuw begint en start zonder meubels. Toch blijkt dat het grootste deel van de mensen al wel iets van meubels verzameld heeft. Het is daarom aan jou de keus of je enkele meubelstukken behoudt of dat je opnieuw begint met inrichten. Maar waar moet je zijn voor de meubels van jouw smaak en hoe voorkom je dat je een foute aankoop doet? De beste tips hebben we op een rijtje gezet.
Hoe start je een project
De start is vrij simpel, je inventariseert alle meubels die je hebt. Daarna bekijk je welke meubels je graag wil behouden en welke meubels kwalitatief niet meer voldoen. Of welke items simpelweg niet meer jouw smaak zijn. Nu je een verdeling hebt gemaakt, bekijk je de meubels die je niet meer wilt houden. Overweeg voor deze groep meubels of een andere kleur verf, of een nieuwe bekleding een oplossing kan zijn. Als dit zo is, dan verschuiven de meubels naar de groep die wordt behouden. Mocht je het erg moeilijk vinden om te inventariseren, dan kan een binnenhuisarchitect je hier goed bij helpen. Samen bekijk je het interieur en bepaal je wat wel of geen waarde heeft om te behouden. Je kunt natuurlijk ook via Pinterest, Flickr of Tumblr inspiratie op doen.
Als laatste deel van de eerste stap, is tevens het bekijken van de vloer, de raambekleding en de verlichting belangrijk. Net als accessoires zoals vazen en schilderijen. Je maakt namelijk een compleet plaatje van wat je wenst. Maak ook niet de fout om je teveel te focussen op een enkel groot item. Want dan is de kans groot dat je om dat hele item de inrichting gaat doen. Dat zou jammer zijn, want het geeft uiteindelijk een onrustig effect. Maak dus een zogenaamd moodboard of een inrichtingsplan, zodat je precies weet wat behouden blijft en wat gaat veranderen.
Bezuinig niet op comfort
Goede meubels zijn bij de aanschaf behoorlijk prijzig. Je kunt je laten verleiden door goedkope merken of aanbieders. Maar besef goed dat er altijd een verschil aanwezig is. Tijdens de aankoop kan een bank goed zitten. Maar blijft dit ook nog na een tijdje? Daarbij zijn de iets duurdere merken vaak gemaakt van heerlijk zacht en slijtvast materiaal. Je voelt het comfort en dat is ook exact de bedoeling. Probeer voordat je overgaat tot kopen altijd zoveel mogelijk verschillende meubels uit. Ga erop zitten of liggen. Voel of de kussens van de bank zijn gevuld met voldoende stevig schuim. Want wanneer je veel tijd doorbrengt in de woonkamer, dan is het goed om het geld te steken in het comfort van de bank.
Bepaal dus de manier waarop je de ruimte gaat gebruiken en pas hier de investering op aan. En uiteraard blijft het belangrijkste deel, dat je iets kiest dat je echt leuk vindt! Veel grote woonboulevards zijn uitgerust om zo ongeveer elke klant te kunnen bedienen. Voor iedere smaak en voorkeur is er wel iets te krijgen. Is het budget niet heel groot, dan is een tweedehands winkel een prima alternatief. Helaas heeft tweedehands nog te vaak een muffig imago. Maar de werkelijkheid laat iets heel anders zien. Er worden namelijk de leukste meubeltjes verkocht tegen een uitstekende prijs. Zeker wanneer je zoekt naar iets unieks, dan zijn tweedehands zaakjes het bezoeken meer dan waard.
Hoe herken je kwaliteit bij meubels?
Betreft het een kast die je wilt kopen, trek dan de lades open. Het beste is om kasten te zoeken met in de hoeken van de lades zogenaamde zwaluwstaartverbindingen. Ook is het goed om deuren te controleren of ze stevig aanvoelen en niet scheef hangen. Bij gestoffeerde meubels kijk je naar de vulling van het kussen. Hoe zwaarder het kussen, hoe langer deze zijn vorm zal behouden.
Denk in de juiste grootte
Het is een fout die helaas nog vaak wordt gemaakt en die duur uitvalt. Je verkijken op de grootte van het meubelstuk in verhouding tot de ruimte. Een verkeerde beoordeling leidt tot een overvolle kamer en ziet er rommelig uit. Het is een idee om in de ruimte waarvoor je nieuwe meubels koopt, een markering aan te brengen op de vloer. Dit kun je doen met schilders tape. Die is achteraf gemakkelijk te verwijderen, zonder dat er resten achterblijven. Op deze manier krijg je globaal een idee hoe groot een meubel mag zijn. Er moet natuurlijk voldoende ruimte overblijven voor het looppad, maar misschien ook nog voor andere meubels die je wilt combineren.
Maak een goed lichtplan
De laatste, maar zeker niet de minst belangrijke tip, is het lichtplan. Nu je weet wat je opnieuw gaat inrichten en hoe, wordt het tijd om te kijken naar het soort licht. Definieer de functies die de ruimte gaat hebben. Met andere woorden, wat ga je allemaal doen en waar wil je graag dat welk soort licht schijnt. Ook het daglicht is een belangrijke factor en kijk goed waar stopcontacten aanwezig zijn. Ga eens naar een bouwmarkt, een lampenwinkel of zoek online. Er is veel informatie te vinden over de soorten lampen voor iedere ruimte. Bekijk of je houdt van wit licht, warm licht en of een dimmer noodzakelijk is. Tevens is het soort lamp dat je gaat gebruiken van belang. Ga je voor duurzamere spaarlampen of toch nog liever voor de gloeilamp? Het harde witte licht van de spaarlampen is tegenwoordig verleden tijd. Ga maar eens naar de afdeling spaarlampen en laat je verrassen over de keuzemogelijkheden die er zijn.
De belangrijkste tips voor het aanschaffen van nieuwe meubels ken je nu. Als je ze allemaal toepast, dan zal het eindresultaat gegarandeerd precies zo worden zoals je had gehoopt. Meubels van goede kwaliteit zullen je huis fris en nieuw laten uitzien.